Mobilbild
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
12 dl vetemjöl special
Vaniljkräm
5 dl mjölk 3%
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
7 st äggulor
1,5 dl maizenamjöl
50 g mjukt smör
Vaniljkräm
Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.
Bullarna
Mal kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små tärningar.
Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållare till dubbelstorlek i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar och forma runda bullar. Lägg dem med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under bakduk i ca 45 minuter. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm.
Grädda bullarna gyllene, i ca 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljkrämen.
Om du ska frysa bullarna strö inte på strösockret innan utan gör det när de ska serveras.
Lycka till :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar