tisdag 8 september 2015

Vaniljbullar

Oj vad jag har bakat... Eller egentligen inte men som vanligt så har det ju varit match och som vanligt har jag bakat lite. Jag testade att baka vaniljbullar eller krämbullar som dom också kan kallas. Jag är inte speciellt bra på det men det är lite kul att testa något nytt. Kunderna i kiosken på fotbollen tyckte i allafall att dom var supergoda :)


Mobilbild

1 msk svarta kardemummakärnor 
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker 
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
12 dl vetemjöl special

Vaniljkräm
5 dl mjölk 3%
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
7 st äggulor
1,5 dl maizenamjöl
50 g mjukt smör

Vaniljkräm
Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.

Bullarna
Mal kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små tärningar. 
Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållare till dubbelstorlek i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar och forma runda bullar. Lägg dem med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under bakduk i ca 45 minuter. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm.
Grädda bullarna gyllene, i ca 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljkrämen.
Om du ska frysa bullarna strö inte på strösockret innan utan gör det när de ska serveras.

Lycka till :)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar