fredag 18 september 2015

Baguetter

Idag testade jag att göra baguetter. Tanken var att vi skulle äta pasta och pastasås med basilika men efter massa strul med Fs startbevis till kretsloppet imorgon var vi tvugna att åka in ytterligare en gång till stan och fixa med det och sen kände jag inte alls att äta pasta med basilika sås. Brödet stod på jäsning och det skulle ta ett tag att bli klart så vi köpte pizza. Men brödet blev klart och vi får väl äta det imorgon till frukost :)


Mobilbild

Ca 4 baguetter 

25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
2 msk rapsolja
12-13 dl vetemjöl

Garnering flingsalt

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda kraftigt i 5-10 minuter så glutentrådarna blir ordentligt starka.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1-1 1/2 timme. 
Dela degen i fyra delat. Rulla ut dem till baguetter, ca 35 cm, på ett mjölat bakbord. Lägg baugetterna på en baugettplåt el vanlig plåt med bakplåtspapper.
Skär några sneda snitt i ytan på brödet med en vass kniv. Pensla dem med vatten och strö över flingsaltet och lite mjöl.
Låt brödet jäsa under bakduk i 30-40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Precis när du sätter in brödet släng 2 dl vatten i botten av ugnen för att få en skorpa på brödet.
Grädda brödet i mitt i ugnen i 13-16 minuter. Låt brödet svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan. Förvara brödet i en papperspåse.

Lycka till !


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar