Mobilbild
Ca 4 baguetter
25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
2 msk rapsolja
12-13 dl vetemjöl
Garnering flingsalt
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda kraftigt i 5-10 minuter så glutentrådarna blir ordentligt starka.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1-1 1/2 timme.
Dela degen i fyra delat. Rulla ut dem till baguetter, ca 35 cm, på ett mjölat bakbord. Lägg baugetterna på en baugettplåt el vanlig plåt med bakplåtspapper.
Skär några sneda snitt i ytan på brödet med en vass kniv. Pensla dem med vatten och strö över flingsaltet och lite mjöl.
Låt brödet jäsa under bakduk i 30-40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Precis när du sätter in brödet släng 2 dl vatten i botten av ugnen för att få en skorpa på brödet.
Grädda brödet i mitt i ugnen i 13-16 minuter. Låt brödet svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan. Förvara brödet i en papperspåse.
Lycka till !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar