Får fundera på om jag ska baka detta brödet till helgen då E ska sälja kakor/bröd på julmarknaden i vårat lilla samhälle.....
RECEPT
Grahamsrutor med rågkross
Tryck ut degen på plåten efter första jäsningen
25g jäst
3 dl mjölk, fingervarmt
1 dl vatten, fingervarmt
1½ tsk salt
2 dl grahamsmjöl
2 msk mörk sirap
½dl rapsolja
½dl rågkross
ca 7 dl mjöl
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Blanda tills jästen lösts upp sig.
Tillsätt salt, grahamsmjöl, sirap, olja och rågkross. Rör om och låt blandningen stå i ca 10 minuter. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Knåda igenom degen på ett mjölat bord. Tryck ut den i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30 x 35 cm. Strö över lite vetemjöl.
Skär degen i ett rutmönster, ca 4 x 4 rutor, med en degskrapa eller en kniv. Låt den jäsa under bakduk i 30-40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 20-25 minuter. Låt det svalna under bakduk i långpannan.
Ett supergott bröd....Kanske till och med blir godare om man gör rätt =)
Kram från mig
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar