Under lovet bakade eller gjorde jag inte så mycket jag hade hoppats på att jag skulle hinna. Men jag testade faktiskt att göra Donuts en av dagarna. Kanske inte blev som "riktiga" Donuts, utan med som en blandning mellan Klenätter och Donuts. Men goda blev dom i alla fall. Dock måste jag testa att göra dom en gång till, men då tror jag att jag ska göra på ett helt annat sätt. Då ska jag leta upp en form så alla blir mer jämna i storleken och kanske lite fluffigare.
Ca 25 st....
25 g jäst
75 g smör
4 dl mjölk
1½ dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
Rivet skal av ½ citron
15 dl vetemjöl
Till fritering
1 liter rapsolja ( har även hört att man kan ta kokosfett/olja)
Garnering
Strösocker
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader (ej varmare) och häll över jästen.
Tillsätter socker, salt, ägg, citron (ej ett måste) och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.
Ta upp degen på ett mjölat bord och kavla ut den till en platta, ca 1 cm tjock. Ta ut rundlar med ett mått, ca 10 cm diametern. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min.
Hetta upp oljan och göra ett brödprov för att se så att oljan är tillräckligt varm.
Fritera ringarna i omgångar. 1 min på varje sida.
ta upp dem och låt rinna va på ett hushållspapper.
Doppa dem i strösocker medan de fortfarande är varma.
Lycka till!
Kram från mig
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar