En portion äppelmos
1 kg äpplen
1/2 dl vatten
6 dl socker
Använd väl mogna men inte övermogna äpplen till mos. Skala och kärna ur äpplena. Det är viktigt att ev skadade partier och insektsangrepp skärs bort.
Lägg skivorna i en kastrull och häll på vattnet och låt koka upp på svag värme. Rör om då och då. Rör ner sockret när äpplena är mjuka (känn med en provsticka) och låt koka upp igen.
De klyftor som inte blivit mos kan köras i en matberedare eller med en stavmixer så att det också mosas
Häll upp i burkar och låt svalna.
Moset går att frysa och är då hållbart i ca 1 år. I kylskåp är moset begränsat till 1-2 veckor.
Tips!
Sockermängden kan halveras eller uteslutas helt efter tycke och smak.
På 8 kg äpplen använde jag 2 dl vatten och 2 kg socker. Eftersom jag inte heller hade burkar så det räckte så använde kag mig av fryspåsar och la moset i när det kallnat och frös in. Så det är bara att ta upp när man behöver lite mos :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar